Sollicitatietips

Je sollicitatiebrief wordt ook wel je motivatie genoemd: het zijn de woorden die jij gebruikt om te schrijven waar juist jij zo geschikt bent voor een vacature. Waarom spreekt de stageplek je zo aan? Waarom sluit deze volgens jou aan bij jouw opleiding? En waarom denk je dat jij het bedrijf vooruit helpt als stagiaire?

Dat schrijven is belangrijk, want je bent waarschijnlijk niet de enige die solliciteert op de vacature. Met de brief of motivatie kun jij je onderscheiden van al die anderen! Laat dus merken dat het bedrijf jou, juist jou, moet kiezen!

Stageinmeierijstad.nl helpt je een beetje op weg bij het maken van een goede brief. Onderstaand vind je een logische leidraad voor het schrijven van een goede brief.

Inleiding

Probeer in de inleiding origineel te zijn en geef aan dat je weet bij welk bedrijf je solliciteert en om welke functie het gaat. Richt de inhoud van je brief op de kenmerken van het stagebedrijf, de eisen aan de stage en jouw vaardigheden en kwaliteiten die hierop aansluiten. Geef ook duidelijk aan waar je naar toe wilt in je vervolg van je carrière en dat deze stage goed bij je past. Het is belangrijk dat je de interesse wekt van de werkgever.

Midden

In het midden van de brief ga je uitgebreider in op de functie en onderbouw je jouw motivatie. Geef aan waarom je voor je opleiding hebt gekozen, waar je goed in bent, wat je ervaringen zijn, wat je kennis is en refereer naar persoonlijke sterke punten en eigenschappen. Wat kun jij toevoegen aan dit bedrijf? Waarom wil jij bij dit bedrijf stage lopen? Wat spreekt je aan bij de stagevacature?

Slot

Het slot is kort maar krachtig. Geef aan dat je graag op een persoonlijk gesprek wilt langskomen om kennis te maken. Sluit altijd af met je volledige naam en eventueel een handtekening.

Extra aandachtspunten
  • Zorg dat er geen spelfouten in de brief staan. Laat de brief voor het versturen nog nalezen door een persoon uit je omgeving die sterk is in taal.
  • Pas je schrijfstijl – formeel of informeel – aan de vacaturetekst of organisatie aan.
  • Probeer enthousiast over te komen. Gebruik positieve woorden.
  • Ben compleet, maar zorg voor een korte, krachtige brief en ben niet langdradig. Langer dan een A4 is niet gewenst.
  • Zorg dat de brief netjes en overzichtelijk is opgesteld.
  • Toon interesse in de organisatie en haar producten of diensten.