CV maken

Wat is een cv?

Als je gaat solliciteren is het belangrijk dat het desbetreffende bedrijf een zo goed mogelijk beeld van jou krijgt, en ja…. dat geldt zeker ook voor een stage vacature. Dat beeld bepaalt of het bedrijf jou uit gaat nodigen voor een eerste gesprek. CV staat voor Curriculum Vitae en betekent levensloop. Het is jouw visitekaartje dat je meestal bij je brief of motivatie meestuurt.

Wat is belangrijk om in een cv te vermelden?

Een cv bestaat uit verschillende onderdelen. Wij hebben die hieronder voor je op een rijtje gezet, in de volgorde waarin je de onderdelen meestal in je cv opneemt.

 1. Persoonsgegevens

  Dit zijn jouw persoonlijke gegevens, zoals je voor- en achternaam, je adres en woonplaats, je geboortedatum, je telefoonnummer, je e-mailadres, je burgerlijke staat, nationaliteit en bezit van rijbewijs.

 2. Opleidingsgegevens

  Vertel hier welke opleidingen je hebt gevolgd of nog steeds volgt. Vermeld ook per opleiding welke diploma’s je hebt gehaald. Met deze opleidingsgegevens laat je bedrijven zien wat voor traject jij precies gevolgd hebt. Met deze gegevens kan een bedrijf inschatten of jij het juiste niveau hebt voor een vacature.

  Het is gebruikelijk om de meest recente opleiding bovenaan te plaatsen en zo verder naar beneden te werken. Zaken die je per opleiding kunt vermelden, zijn: naam van de studie(s), naam en plaats van de school, begin- en einddatum, vakkenpakket, diploma behaald ja of nee en eventuele behaalde cursussen of certificaten.

 3. Werkervaring

  Of je werkervaring hebt, is voor veel bedrijven fijn om te weten als je solliciteert voor een stage. Begin bovenaan met de baan die je het laatst hebt gehad of die je nu nog hebt en ga dan steeds verder naar het verleden. Heb je al eerder ergens stage gelopen? Neem dit dan ook op in je werkervaring. Ga niet uitgebreid in op ervaringen die weinig raakvlakken hebben met je stage, maar houd het dan kort en beknopt.

  Heb je geen werkervaring? Laat je dan niet ontmoedigen. Je bent geen uitzondering als je als student nog geen relevante banen hebt gehad.

  Geef bij elk bedrijf waar je hebt gewerkt aan waar het bedrijf is gevestigd is, begin- en einddatum, functie en werkzaamheden.

 4. Nevenactiviteiten

  Dit zijn de activiteiten die je naast je studie en banen hebt uitgevoerd en die niet direct onder werkervaring vallen. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of een bestuursfunctie bij een vereniging. Met deze nevenactiviteiten zou je je kunnen onderscheiden van andere sollicitanten.

  Geef aan bij welke organisatie je de activiteiten hebt vervuld, wat voor functie het was/is, begin- en einddatum en je takenpakket.

 5. Vaardigheden

  Onder dit kopje op je cv vermeld je over welke extra vaardigheden je hebt. Geef aan waar je goed in bent en over welke kennis je beschikt. Denk bijvoorbeeld aan talenkennis, computerervaring, specifieke programma’s die je beheerst, enz. Ben je stressbestendig, initiatiefrijk, ben je een doorzetter, enz? Vermeld dat vooral ook bij vaardigheden.

 6. Hobby's

  Een bedrijf vindt het vaak interessant waar iemand zijn persoonlijke interesses liggen. Je kunt bijvoorbeeld vermelden welke sporten je beoefent, of je graag naar de film gaat, graag leest of een passie hebt voor bepaalde onderwerpen.